Nüfus dağılışını etkileyen faktörler nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 22, 2017

Nüfus dağılışını etkileyen faktörler nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Nüfus dağılışını etkileyen faktörler nelerdir?
Nüfus dağılışını etkileyen doğal ve beşeri faktörler hangileridir? Dünya nüfusu nasıl dağılmıştır? 
Nüfusun dağılışını etkileyen doğal faktörleri şöyle sıralayabiliriz:

Yer şekilleri
1 -Yükselti: Genel olarak yükselti arttıkça nüfus yoğunluğu azalır. Dağlık alanlarda nüfus az ve dağınıktır. 1500 metreden sonra yerleşim çok azalır. Ancak tam tersi olarak Ekvator kuşağında alçak yerler çok yağışlı, nemli ve sıcak olduğu için bu bölgelerde nüfus yoğunluğu yüksek yerlerde toplanmıştır.

2 -Eğim ve Bakı: Eğimin az olduğu, düz alanlarda nüfus yoğunluğu fazladır. Bu alanlar tarıma uygun olduğu gibi ulaşım açısından da elverişlidir.

3-Dağların uzanış doğrultusu: Kıyıya paralel uzanan dağların denize bakan yamaçları deniz etkisi ile daha nemli, ılıman şartlara sahiptir. Genel olarak sıcaklık yüksektir. Bu yüzden dağların denize bakan yamaçları sık nüfuslu iken, içlere bakan yamaçları seyrek nüfusludur.

İklim şartları:
Bir yerin sıcaklığı ve yeterli yağış alması, nüfus dağılımında etkilidir. Ilıman iklime sahip ve yeterli yağış alan yerde nüfus yoğunluğu fazladır. Dünya geneline de bakıldığında nüfusun çoğunluğunun ılıman iklim kuşağında yaşadığı görülür. Çöller, aşırı yağışlı bölgeler, aşırı soğuk iklim özellikleri olan alanlar, insan yerleşimine uygun değildir ve seyrek nüfus barındırır.

Bitki örtüsü: 
Bitki örtüsünün, özellikle ormanların sık ve gür olduğu alanlarda nüfus az ve seyrektir. Çünkü tarıma ve yerleşime uygun toprak sınırlıdır.

Toprak verimliliği: 
Kıyılardaki verimli düzlükler, delta ovaları ve verimli iç ovalar nüfusun yoğun olduğu alanlardır. Alüvyal topraklar tarımsal faaliyetlere uygun olduğu için yoğun nüfusa sahipken, daha az verimli podzol ve lateritlerin bulunduğu alanlarda daha az kişi yaşar.

Su kaynakları: 
Tarih boyunca insanoğlu su kaynaklarına yakın yerlere yerleşmiştir. Nüfus yoğunluğu akarsu, göl ve diğer su kaynaklarının olduğu yerlerde daha fazladır.

Nüfus Dağılışını Etkileyen Beşeri ve Ekonomik faktörler:

Tarihi, İdari faktörler ve Askeri Faktörler:

Eski çağlardan bu yana ticaret yollarının buluştuğu yerler sık nüfusa sahiptir.

Dünyada bazı kentler askeri önemleri nedeniyle yoğun nüfusa sahiptir.

Uzun zamandan beri yerleşilmiş alanlarda genellikle nüfuslanma da fazla olmaktadır.

Ekonomik faktörler:
Modern hayat ile birlikte hizmet ve ulaşım şartlarının iyi olduğu yerler, yoğun nüfusa sahip olmuştur. Ayrıca, sanayi, madencilik,tarım,turizm, ticaretin yoğunlaştığı yerlerde de nüfus fazladır.

Kara, demir, deniz ve havayollarının bulunduğu yerlerde insan yerleşimi fazladır.


Dünya nüfusunun özellikleri nelerdir?

Dünya nüfusu dengeli dağılmaz. Toplam dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 80′i Kuzey Yarım Küre’de yaşamaktadır.

Asya kıtası dünya nüfusunun yüzde 61′ini misafir eder. Sırasıyla bunu yüzde 14 ile Amerika, yüzde 14 ile Afrika, yüzde 10 ile Avrupa izler.

Dünyada nüfusun en seyrek olduğu yerler, kutup bölgeleri, çöller, yüksek dağlar, ekvatoral bölge ve bataklık alanlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder