Marco Polo kimdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 28, 2017

Marco Polo kimdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Marco Polo kimdir?
Venedikli ünlü gezgin ve kaşif Marco Polo, 13. yüzyılda başta Çin olmak üzere Anadolu, Mezopotamya, İran, Türkistan ve Gobi Çölü’nü dolaştı. Dolaştığı yerleri seyahatnamesinde anlattı.

Marco Polo, 1254 yılında Venedik’te dünyaya geldi. Dünya ticaretine hakim Akdeniz’de tüccar ve varlıklı bir ailenin oğlu olarak iyi eğitim aldı. İtalyanca’nın yanı sıra Fransızca’ya da hakimdi. Tarih, coğrafya ve klasik yazarlık eğitimi almıştı.

Çocukluğunda, babasıyla birlikte Karadeniz ve Akdeniz’de ticaret merkezlerine seyahatler yaptı.
1271 yılında Papa IX. Gregorius, babası ile amcasını Moğol hükümdarı Kubilay Han’a mektep göndermekle görevlendirince, 17 yaşındaki Marco Polo da onlarla birlikte Pekin’e gitti.polo04031601

Marco Polo ve ailesi, Anadolu üzerinden Mezopotamya, İran, Türkistan, Pamir Dağları ve Gobi Çölü’nü geçerek 2,5 yılda Çin’e ulaştı. Seyahatlerini ünlü İpek Yolu üzerinden gerçekleştirdiler.

Kubilay Han, Marco Polo’yu çok sevdi ve yanında kalmasını istedi. Polo, Hanın verdiği görevle 17 yıl Doğu ülkelerini gezdi, incelemeler yaptı.

1292 yılına gelindiğinde, Marco Polo, babası ve amcası bu kez İran Şahı ile evlenecek bir prensesi İran’a götürme görevi aldı.

Çin’den yola çıkan 14 gemi ve 600 kişi, Bengal kıyılarından Hindistan yarımadasını dolaştı. Yolculuk 18 ay sürdü, ancak İran’a vardıklarında geriye sadece 20 kişi kalmıştı.

Marco Polo, İran sarayında da 1 yıl kaldı. Sonrasında Trabzon ve İstanbul’a uğrayarak, Venedik’e döndü.

Polo, Venedik’e döndüğünde artık 41 yaşına gelmişti. Ticarete atıldı. Bir süre sonra Cenevizlilere esir düştü. Cezaevinde ünlü seyahatnamesini kaleme aldı.

Bir yıl sonra serbest bırakılan Marco Polo, Venedik’e geri döndü ve evlendi. Üç çocuğu oldu.

1324 yılında Venedik’de 70 yaşındayken öldü.

seyahatname040316Marco Polo’nun Seyahatnamesi

İtalyanca adı “Il Milione” olan seyahatname Marco Polo’nun Yolculukları adını taşır. Pekçok ülkede yayımlanmıştır.


Marco Polo’nun getirdiği coğrafi bilgiler ışığında Katalan Atlası oluşturulmuştur.

Polo, seyahatnamesinde gördüğü yerlerin coğrafi, idari ve ekonomik özelliklerini anlatmıştır. Seyahatnamesinde anlatılar o dönem inanılması güç gelse de sonrasında doğruluğu anlaşılmıştır.

Seyahatname ile Avrupalılar daha önce hiçbir bilgileri olmayan Doğu ve Asya kültür hakkında önemli ipuçları elde etmişlerdir.

15. yüzyılda yapılan büyük keşifler ve deniz yolculuklarında kullanılan kömür, barut, pusula ve matbaada ilk kez Marco Polo tarafından Avrupalılara anlatılmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder