Korsanların tek gözü neden kapalıdır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 26, 2017

Korsanların tek gözü neden kapalıdır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Korsanların tek gözü neden kapalıdır?
Korsanları çizgi filmlerde ve filmlerde çokça görmüş tek gözlerine taktıkları bantları merak etmişsinizdir. Korsan, deniz taşıtlarına saldıran, yağmalayan kişilerdir. Korsanlar bir milleti ya da orduyu temsil etmezler ve çoğunlukla amaçları ganimet ele geçirmektir. Korsanlık da düşman devlete veya onun tebaasına ait malları ele geçiren gemilerin hareketine verilen addır. Korsanlık eskiden savaş kurallarına uygun sayılan bir metottu. Fakat günümüzde korsanlık kesinlikle illegal bir durum olmasında rağmen korsanlar günümüzde de vardır. Her yıl 13-16 milyar dolar kaybına neden olan korsanlar daha çok Pasifik ve Hint Okyanuslarında yaygındırlar.

Korsanların tek gözlerine bant takması birçoğumuzu kör olduğunu düşünmeye itmiştir. Fakat gerçekte korsanların tek gözlerini bant takmasının nedeni tamamen farklıdır ve bilimsel bir açıklaması vardır. Korsanlarla ilgili bir film izlemişseniz korsanların güverte ile kamara arasında gidip geldiklerini görmüşsünüzdür. İşte korsanlar gemide bir içeri bir dışarı çıkarken gözlerinin karanlık ve aydınlık ortama kolayca alışmalarını sağlamak için bir gözünü göz bandıyla kapatmaktadırlar. 

Mesela dışarıdayken sağ gözü kapalı olan bir korsan geminin içerisinde girdiğinde sağ gözünü açıp sol gözünü kapatmaktadır. Böylelikle karanlığa alışmış olan göz ortama daha kolay ayak uydurmakta, gözlerinin karanlık ortama alışması için hem zaman kaybetmemekte hem de net bir görüntü elde edebilmektedirler.

Bilimsel olarak da bu durum kanıtlanmıştır. Hemen hatırlayın ya da böyle bu durum yaşamadıysanız deneyebilirsiniz. Evimizin içinden güneşli bir günde balkona çıktığınız güneş tam tepede ve sizde dışarıya hatta biraz güneşin yönüne doğru bakmaya devam ettiğiniz eve girdiğinizde her tarafı kapkaranlık görecek ve gözünüzün alışması zaman alacaktır. 


Bunun nedeni gözlerimizin aşırı ışıklı ortamdan daha loş ortama geçtiğini ortama hemen uyum sağlayamamasıdır. Bu süreç 25 dakikayı bulabileceği gibi daha da kısa sürebilir ancak korsanları düşünün onlar böyle bir yöntemi keşfetmiş olmasalardı onların ortama uyum sağlamak için kaybedecekleri zaman onlar için ölümcül sonuçlar dahi doğurabilirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder