Kodlama dersi nedir? Neden önemli? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 26, 2017

Kodlama dersi nedir? Neden önemli?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Kodlama dersi nedir? Neden önemli?
Önümüzdeki yıl ortaokul ve lise ders müfredatına eklenmesi planlanan kodlama dersi nedir? Kodlama dersi öğrencilere ne gibi faydalar sağlayacak? Milli Eğitim Bakanlığı, ortaokul ve liselerde “kodlama” içerikli bilişim teknolojileri dersinin müfredata alınması için çalışmalara başladı.

Gelecek eğitim yılından itibaren bilişim teknolojileri ve yazılım dersi kapsamında 5 ve 6’ncı sınıflar zorunlu, 7 ve 8’inci sınıflar seçmeli olarak ‘kodlama’ eğitimi alacak. Peki, kodlama dersinin içeriği nedir? Öğrencilere sağlayacağı faydalar nelerdir? Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye’de 6-15 yaş arası çocuklarda her gün internet kullanım oranı yüzde 45,6. Buna karşılık, 21 ülkenin katıldığı Uluslararası Bilgisayar ve Bilgisayar Okuryazarlığı Çalışması sonuçları, Türkiye’deki öğrencilerin ileri düzeyde bilgisayar becerisi konusunda oldukça yetersiz kaldığını ortaya koyuyor.

Çalışma sonuçlarına göre, Türkiye’de öğrencilerin sadece yüzde 1′i ileri düzeyde bilgisayar becerilerine sahipken, Çek Cumhuriyeti’nde bu oran yüzde 37, Kore’de yüzde 35, Avustralya’da yüzde 34 ve Polonya’da ise yüzde 33. Kodlama dersi ile bu tablonun değiştirilmesi amaçlanıyor.

Kodlama nedir?
Kodlama, bilgisayar yazılımının ilk adımı olarak ifade edilebilir. Kodlama, bilgisayarda yazılım, uygulama ve web sitesi oluşturmak için elektronik bir dil kullanmak anlamına geliyor.

Kamuoyunda “kodlama” dersi olarak ifade edilen ders kapsamı, programlama ve yazılım dersi olarak da isimlendirilebilir. Bu dersle, öğrencilerin algoritmik ve bilişimsel düşünme becerisini artırmak ve ileri düzeyde bilgisayar becerisi için temel oluşturmak hedefliyor. Dersin amacı herkesi yazılımcı olarak yetiştirmek değil, temel nitelikleri kazandırmak.

Dersin içeriği oluşturulurken, müfredatlarında kodlama eğitimine yer veren İngiltere, ABD, İsrail, Polonya, Finlandiya, Almanya, Avusturya, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Güney Kore, Çin, Hindistan, Malezya, Güney Afrika gibi ülkelerin öğretim programları da inceleniyor.

Kodlama dersi kapsamında, kodlama e-öğrenme ortamının mevcut Eğitim Bilişim Ağı (EBA) altında yer alması ve eğitimlerin bu ortam üzerinden devam ettirilmesi öngörülüyor. Öğretmenlerin elektronik içerik üretebilmesi için ise çeşitli illerde EBA stüdyoları kurulmasına amaçlanıyor.


Kodlama eğitimi için öğretmenlerin de gerekli eğitimden geçirilmesi hedefleniyor.

Kodlama dersinin pilot olarak farklı kademelerde başlaması planlanıyor.

Kod yazmak neden önemli?
Dersin içeriği pratik kullanımında dolayı “kodlama” olarak adlandırılsa da temelde öğrencilere bilgisayar bilimi becerileri verilmesi amaçlanıyor. Bu da sadece bilgisayar kullanımında değil, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimlerinde analiz, şekillendirme ve anlamlı hale getirme becerilerini artıran bir süreci başlatıyor.

Kodlamanın ders programlarına girmesi ile uzun vadede Türkiye’nin kendi oyunlarını, telefon uygulamalarını, iletişim ve güvenlik sistemlerini geliştirebilen bir ülke haline gelmesi de mümkün olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder