Karacaoğlan kimdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 22, 2017

Karacaoğlan kimdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Karacaoğlan kimdir?
17. yüzyıl halk şairi Karacaoğlan’ın hayatı ve eserleri… 
Halk şairi Karacaoğlan’ın yaşamı hakkında çok fazla bilgi yoktur, var olan bilgiler de birbiriyle zaman zaman çelişir. 1600′lü yılların başında doğmuştur. Doğduğu yerle ilgili de farklı bilgiler olmakla birlikte daha çok Çukurova çevresine işaret edilir. Osmaniye ili Düziçi ilçesi Farsak köyünde doğduğu rivayeti ağırlık kazanır. Karacaoğlan’ın asıl adı konusunda farklı görüşler vardır, kaynaklar asıl adının Mehmet, Hasan, Halil, İsmail olabileceği üzerinde durur.

Genel kabul edilmiş bir bilgi de Karacaoğlan’ın küçük yaşta annesini kaybettiği ve henüz 5 yaşındayken babasının askere gidip bir daha geri dönmediğidir. Bundan sonra Karacaoğlan, köyde yaşayan varlıklı bir kişi tarafından evlat edinilir. Karacaoğlan’ın şiiri daha çok aşk ve doğa üzerine kuruludur. Ayrılık, gurbet, sıla özlemi ve ölüm en çok kullandığı temalardır. Şiirlerinde doğanın çok iyi gözlemlenmesinden kaynaklı olarak benzetmeler kullanılır. Güneydoğu Anadolu, Çukurova, Toroslar ve Gavurdağları yörelerinde yaşayan Türkmen aşiretlerinin yaşayış, duyuş ve düşünüş özellikleri şiirlerine yansır. İlk kez onun şiirinde sevgililerin adları söylenir: Elif, Ayşa, Zeynep, Hürü, Döndü, Döne, Esma, Emine, Hatice…

Karacaoğlan’ın dili, aynı dönemde yaşayan birçok şairin aksine yalın ve temizdir. Divan Edebiyatı etkisi neredeyse hiç görülmez. Türkçe kelimeler kullanır, Arapça ve Farsçadan kaçınır. Şiirlerini hece ölçüsünün 11’li (6+5), 8’li (4+4) kalıplarıyla söylemiştir.

Karacaoğlan, Pir Sultan Abdal, Aşık Garip, Köroğlu, Öksüz Dede, Kul Mehmet’ten etkilenmiştir.

Karacaoğlan’ın etkilediklerini ise Aşık Ömer, Aşık Hasan, Aşık İsmail, Katibi, Kuloğlu, Gevheri, Dadaloğlu, Gündeşlioğlu, Beyoğlu, Deliboran, Bayburtlu Zihni, Dertli, Seyranî, Zileli Talibî, Ruhsatî, Şem’î ve Yeşil Abdal olarak sıralayabiliriz. Karacaoğlan şiirinin günümüze kadar etkileri sürmektedir.


Yaşamı ve eserleri konusunda araştırmaların sürdüğü halk şairinin bugüne kadar 500′ün üzerinde şiiri yazılı kaynaklara geçirilmiştir. Karacaoğlan şiirlerini ilk kez Nüzhet Ergun derlemiş ve yayınlamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder