Eğitimde STEM Modeli nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 22, 2017

Eğitimde STEM Modeli nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Eğitimde STEM Modeli nedir?
Milli Eğitim Bakanlığı, STEM eğitim modelini Türkiye’ye getirmek için kapsamlı bir rapor hazırladı. Peki, STEM Modeli nedir, avantajları nelerdir?  Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrenciyi deneyerek öğrenmeye yönlendiren “STEM” eğitim modelini Türkiye’ye getirmek için kapsamlı bir rapor hazırladı.

Peki, ABD, Almanya, Japonya, Çin gibi ülkelerde uygulanan bu modelin özellikleri nelerdir?
STEM’in kelime anlamı İngilizce’de “kök”tür. STEM, Science (Fen), Technology (Teknoloji), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) kelimelerinin ilk harflerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş bir kelimedir. Bu nedenle de büyük harflerle yazılır.

STEM öğrencinin fen ve matematik derslerinde öğrendiklerini günlük hayatta mühendislik ve teknoloji ile birleştirerek kullanması amacıyla oluşmuş bir yaklaşımdır. Modelin temeli, insanların küçük yaşlarda sahip olduğu yaratıcılığı kullanmak ve desteklemektir. Çocuklardaki doğal merak duygusuna odaklanan model ile sorunlara çözüm bulmak amaçlanır. Bu çerçevede de matematik, fen gibi derslerde elde edilen bilginin uygulamaya dönüşmesi hedeflenir. Bu nedenle STEM Modeli’nde en önemli unsurlardan biri disiplinler arası işbirliğidir.

Modelde, öğretmenlerin rolü de öğrencilere fen, teknoloji, mühendislik ve matematik derslerinde teorik bilgileri vermek değil, öğrencileri üst düzey düşünme, ürün geliştirme, buluş ve inovasyon yapabilme seviyesine ulaştırmaktır.

Öğrencilerin, ortaya bir şey koyarken hata yapmaktan korkmaması sistemin en önemli özelliğidir.
Mevcut eğitim sisteminden en önemli farkı ise “deneyerek” öğrenme süreçleridir. Bu sistemle, öğrenciler, öğrendiklerinin “ne işe yarayacağı” sorusunu rahatlıkla yanıtlayabilirler çünkü halihazırda deneyerek bunu gözlemlemişlerdir.

STEM’in çocuklara, problem çözme, eleştirel düşünme, yaratıcılık, sorgulama gibi becerileri kazandırdığı düşünülüyor.


STEM öğrenci merkezli bir model olsa da çocuğun problemi çözme aşamalarında öğretmenin bu süreci iyi takip etmesi ve öğrenciye doğru basamakları izlemesi konusunda yardım etmesi gerekiyor.

Yapılan araştırmalar, STEM modeli kullanan ülkelerin öğrencilerinin PİSA, TİMSS gibi uluslar arası sınavlarda başarı gösterdiğini ortaya koyuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder