DGS - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 04, 2017

DGS

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
DGS Konu Anlatımları
Sayfamızda DGS ana başlıklarını bir arada bulabilirsiniz. Başlıkların içerisinnde konu anlatımlı videdeolar ve ders notları yer almaktadır.

DGS Geometri
DGS Türkçe
DGS Matematik

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) NEDİR?

DGS yani dikey geçiş sınavı ön lisans mezunlarının girebileceği ve 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmeyi sağlayan bir sınavdır. DGS’ye girebilmek için bir meslek yüksek okulu veya açık öğretim ön lisans programından mezun olmak gerekir. Eğer son sınıftaysanız ve staj çalışmanızı tamamlamışsanız da DGS’ye girebilirsiniz. Eğer yurt dışındaysanız (KKTC dahil) ve DGS’ye girmek istiyorsanız yine bir meslek yüksek okulu veya dengi bir okuldan mezun olmanız gerekmektedir. Açık öğretim ön lisans veya meslek yüksek okulu mezunu olup kendi bölümünüzde bir açık öğretim lisans programına yerleşmek istiyorsanız DGS’ye girmenize gerek yok çünkü kendi alanınızdan açık öğretim lisans programlarına sınavsız geçiş hakkınız bulunmaktadır.

DGS eşit ağırlık türünde bir sınavdır ve sorular hem sayısal hem de sözel ağırlıklıdır. 120 sorudan oluşan sınavın 60 sorusu sayısal 60 sorusu sözeldir. Her bölümde 10’ar tane mantık sorusu bulunur. Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir, yanlışlar ilgili bölümlerin doğrularını götürür (sayısal için yapılan 4 yanlış sayısaldan 1 doğruyu götürür). Sınav için adaylara verilen süre ise 140 dakikadır.

Sınav başvuruları genelde Nisan ayı içerisinde meslek yüksek okulların müdürlüklerinden, ÖSYM il sınav yöneticiliklerinden ve AÖF bürolarından yapılmaktadır. Sınav tarihi ise genelde yazın Temmuz ayının 2. veya 3. Haftasın da üniversitelerin rektörlüklerinin bulunduğu şehirlerde (KKTC için Lefkoşa) yapılır.


Her üniversite dikey geçiş için %10’luk bir kontenjan ayırmak zorundadır. Bu sayı her bölüm için en fazla 5-10 kişi arası kontenjana denk geliyor. Bu sayının azlığı DGS rekabetini daha da artırmaktadır.

Sınava girecek adaylar herhangi bir kısıtlama olmadan istedikleri kadar sınava girebilirler. Bir önceki yıl girip kazanmış olsanız bile bir sonraki yıl sınava girişinizde puan kesintisi söz konusu olmaz. Sınavdan sonra başlayan tercih döneminde adayların 30 tercih hakları bulunur. Tercihlerinizi mezun olduğunuz bölüme göre YÖK’ün belirlediği bölümlere göre yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder