Lenfödem(Fil Hastalığı) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 20, 2017

Lenfödem(Fil Hastalığı) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Lenfödem(Fil Hastalığı) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Halk arasında fil hastalığı olarak bilinen çok da yaygın olmayan bir hastalık türüdür. Tıp dilinde lenfatik sıvıların hücre dokuları arasında sıkışarak basınç uygulaması ve şişmesi olarak tanımlanır. Lenf sisteminin yapısal bozukluğundan da kaynaklanmaktadır. Dokular arası geçiş düzenli yapılamadığında bu sıvılar birikerek bacaklarda ve kollarda şişmeye neden olmaktadır. Hastalık çok fazla bilinen bir hastalık olmayan fil hastalığı bulaşıcı ya da ırsi değildir. Vücudun hormonal dengesizliği ön plandadır. Tedavi düzenli bir şekilde gerçekleştirildiğinde hastalık yok edilebilir ancak tedavi bırakıldığında zedelenmeler ve yaralanmalar ortaya çıkar.

Hastalığın Ciddi Bir Boyutu Olduğunu Unutmayın. Hastalık tıp alanında 4 bölümden ya da 4 dönemden oluşmaktadır bu dönemler:

1)Geri Dönebilen Dönem:
Bu dönemde hastalık belirtileriyle birlikte ortaya çıkar fakat net bir bilgiye sahip olunamaz, gece yarıları bacaklarda ya da kollarda şişmeler meydana gelir fakat bir süre sonra şişlikler iner ve vücut normale döner.

2)Kronik(Geri Dönmeyen Dönem):
Bu dönemde hastalık iyiden iyiye kendini belli eder şişlikler uzun süreli görülür ve kolay kolay normal haline dönmez. Aşırı ağrılar ve hareketlerde zorluklar başlar. Ağır hissetme ve yanmalar bu dönemin en büyük belirtileridir.

3)Dönem 3:
Bu dönemde şişlikler belirginleşmeye başlar ve son halini alır lenfler yıpranmaya ve işlevini yerine getirmemeye başlar, hareket konusunda büyük sıkıntılar yaşanır ve 2. döneme nazaran ağırlık hissi çok daha fazladır. Son dönem ise ölümcül olan lenf kanseri dönemidir. Tedavi, sonuç vermez ve ölüm kaçınılmazdır…


Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Doktorlar ilk aşamada spor ve egzersiz önerisinde bulunmaktadırlar, düzenli yapılan egzersizler sayesinde vücut eski halini almaktadır ve kaslar daha çok hareket ettiği için basınç bir nebze azalatılarak hasta daha hareket etmeye başlayacaktır. Bunun yanı sıra cerrahi tedavi yöntemleri de mümkündür. Cerrahi yöntemler kesin sonuca ulaşmak için yeterli değildir. Hacim küçültücü operasyonlar, lenfatiklerin drenajına yönelik girişimler ve iki seçeneğin aynı anda uygulanması tedavi yöntemleri arasındadır. Cerrahi tedaviler hastayı biraz daha rahatlatmaktadır ve kolay hareket etmesini sağlamaktadır ancak az önce de belirttiğim gibi tedaviler kesin sonuç vermemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder