Kekemelik Nedir? Tedavi Yolları Nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 11, 2017

Kekemelik Nedir? Tedavi Yolları Nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Kekemelik Nedir? Tedavi Yolları Nelerdir?
Kekemelik cümlelerin, kelimelerin, özellikle de tekrarı şeklinde görülmektedir. Bu durum kekeme kişilerin karşısındakiyle iletişimini güçleştirmektedir. Konuşmanın akıcılığı kaybolmaktadır. İletişimdeki bozukluk yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebilmektedir.

Kelime ya da hecelerin tekrarı çocuklarda 5 yaşına kadar görülebilmektedir. Bu tekrarlamaların hastalık boyutuna ulaşılıp ulaşılmadığına dikkat etmek gerekmektedir. Kekemelik daha çok kelimenin ya da hecenin başındaki ‘ H ‘ harfinde görülür.Hecenin başındaki bu sessiz harfi, takip eden sesli harfe göre daha zor ifade eder.

Kekemeliği azaltan durumlar vardır. Bunlar şarkı söylemek, ritmik konuşmak, dua etmek, gürültülü ortamda konuşmak vb. şekilde sıralanabilir. Kekemeliğin arttıran durumlar da vardır. İsim söylerken ve önemli bir konudan bahsederken kekemeliğin arttığı görülmektedir.

Kekemelik tamamen kalıtsal olduğu bu konu hakkındaki en yaygın yanlış inançtır.Ayrıca bazılarının kekemeliğin sadece ilaç tedavisiyle geçeceğine inanması yanlıştır.


Tedavi Yolları
Öncelikle bireyin kekemeliğinin hangi kategoride olduğu yapılan testlerle tespit edilmektedir. Kekemelik tedavisi özel eğitimler eşliğinde yapılmaktadır .Tedavisi sıklıkla nefes egzersizleri, konuşma eğitimi şeklinde görülmektedir. Ancak kişinin içinde bulunduğu duruma bağlı olarak ek olarak ilaç tedavisinde uygulanmaktadır. Bu eğitimi gören hastalar kısa bir zamanda daha rahat konuşur hale gelmektedirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder