Ballıca Mağarası – Tokat - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Ocak 20, 2017

Ballıca Mağarası – Tokat

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Ballıca Mağarası – Tokat
Ballıca Mağarası Tokat ilinin Pazar ilçesinde ballıca köyünde bulunan harika bir mağaradır. Ballıca, Dünya’nın en büyük mağaraları arasında yer almaktadır. Ballıca Mağarasının tamamı ziyarete açılmamıştır, bu yüzden mağaranın gizemli atmosferi sürmektedir. Ballıca Mağarasının oluşumu 4 milyon yıl önce başladığı tahmin edilmektedir. Mağara yaklaşık 680 metre uzunluğunda 90-95 metre yüksekliğindedir. Mağara 5 kat ve 8 salondan oluşmaktadır ve bazı bölümlerde oluşum devam etmektedir. Ballıca Mağarasına gittiğinizde içeri fotoğraf makinası sokamazsınız. Bunun nedeni mağarada bulunan sarkıtların ve dikitlerin milyonlarca yılda oluşmuş olması ve fotoğraf makinasının flaşının bunlara zarar vermesidir.

Mağaranın çeşitli yerlerince ‘küçük yarasa’ grupları ayrı bir turistik önem katmaktadır ve bu yarasalar mağarada bulunan en belirgin canlı grubudur. Mağarada yaz-kış ortalama sıcaklık 17-19 derece arasındadır ve ortalama nem %55’i aşmaktadır. Mağaranın içerisindeki oksijen dışarıya göre daha fazladır, astım hastalarına mağara iyi gelmektedir. Hatta normal insanlar bile 90-95 metre inip çıktıktan sonra hiç yorulmadıklarını, içerideki havanın çok temiz olduğunu ve insana bir dinamizm kazandırdığını söylerler.

Havuzlu Salon denilen yer hemen giriş kısmında yer alır. Nem oranı mağaranın diğer bölgelerine göre biraz daha düşüktür. Burada taşların üzerinde pul pul bir yapı vardır ve bu bölümün yapısından dolayı eskiden yerleşim yeri olarak kullanıldığı sonucuna varılabilmektedir. 


Büyük Damlataş Salonu, Yeni Salon, Mantarlı Salon gibi bölümleri bulunmaktadır. Bu bölümlerin her birinin ayrı bir güzelliği ve özelliği vardır. Herkesin bu güzel mağarayı gezip görmesi gerekmektedir. Ballıca Mağarası Nisan,2012 itibariyle Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde cüzi bir ücretle ziyaretçilerini beklemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder