4. Sınıf Fen Bilimleri Kuvvetin Cisimler Üzerindeki Etkileri Konu Anlatımı - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Aralık 31, 2016

4. Sınıf Fen Bilimleri Kuvvetin Cisimler Üzerindeki Etkileri Konu Anlatımı

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
4. Sınıf Fen Bilimleri Kuvvetin Cisimler Üzerindeki Etkileri Konu Anlatımı
Kuvvetin Cisimler Üzerindeki Etkisi
Halat çekme oyununda halatı çekeriz, basketbol topunu potaya atarken topu iteriz. Cisimlere uygulanan itme ve çekme birer kuvvettir.
İtme ve Çekme Birer Kuvvettir
Uyguladığımız bu itme ve çekme kuvveti cisimlerin hareketini de değiştirir. Duran bir topu ittiğimizde onu harekete geçiririz. Yuvarlanan bir topu ittiğimizde ise top hızlanabilir, yön değiştirebilir, yavaşlayabilir hatta durabilir. Buradan da anlaşılacağı üzere kuvvet;

Duran bir cismi hareket ettirebilir.
Hareketli cisimleri hızlandırabilir.
Hareketli cisimlerin yönünü değiştirebilir.
Hareketli cisimleri yavaşlatabilir.
Hareketli cisimleri durdurabilir.

Kuvvetin hangi durumlarda hangi durumlarda cisimler üzerinde hangi etkiyi göstereceğini örneklerle inceleyelim. Hareketli bir cisme hareketi ile aynı yönde kuvvet uygulandığında cisim hızlanır. Örneğin; hareket eden bir topa, hareketi ile aynı yönde daha fazla kuvvet uygularsak top hızlanır.

Kuvvet Cisimleri Hızlandırabilir
Hareketli bir cisme, hareket yönüne zıt(ters) yönde bir kuvvet uygularsak, cisim yavaşlar. Örneğin, gemiler yavaşlamak için pervanelerini ters yönde döndürürler.

Kuvvet Cisimleri Yavaşlatabilir
Hareketli bir cisme hareket yönünden farklı bir yönde kuvvet uygularsak cisim yön değiştirerek uyguladığımız kuvvet yönünde hareket edebilir. Örneğin; otomobillerde sürücüler direksiyonu sağa sola çevirerek otomobili istedikleri yönde hareket ettirebilirler.

Kuvvet Cisimlerin Yönünü Değiştirebilir
Kuvvet Cisimlerin Yönünü Değiştirebilir
Kuvvet Cisimlerin Şeklini Değiştirir mi?


Kuvvet cisimler üzerinde hızlandırıcı, yavaşlatıcı ve yön değiştirici etkisinin yanında cisimlerin şeklini de değiştirebilir. Örneğin; paket lastiğine germe kuvveti uyguladığımızda boyu uzar, sarmal yaya germe kuvveti uyguladığımızda boyu uzar, ince teli büktüğümüzde şekli değişir, pet şişeyi sıktığımızda şekli değişir.

Kuvvet Cisimlerin Şeklini Değiştirir
Kuvvetin cisimler üzerindeki şekil değiştirme etkisinden yararlanılarak cisimlere istediğimiz şekli verebiliriz. Örneğin oyun hamuruna şekil verebilmek için kuvvet uygularız.

Kuvvet Cisimlerin Şeklini Değiştirebilir
Cisimlere sıkma, bükme, vurma, germe gibi kuvvet uygulayarak şekillerini değiştirebiliriz. Ancak cisimlerin şeklini değiştirebilmek için uyguladığımız kuvvet yeterli değilse cismin şekli değişmeyebilir.

Bazı cisimlere kuvvet uyguladığımızda şekli değişir, kuvvet ortadan kalktığında eski haline geri döner. Bu cisimlere esnek cisimler denir. Paket lastiği, yay, sünger esnek cisimlere örnektir.

Esnek Cisimler
Bazı cisimlere kuvvet uyguladığımızda şekli değişir, kuvvet ortadan kalktığında ise eski haline geri dönemez. Bu cisimlere esnek olmayan denir. Oyun hamuru, yumurta, tel esnek olmayan cisimlere örnektir.

Esnek Olmayan Cisimler
Demir, çelik vb. parçalar dövme işlemi ile şekil verilerek cıvatalar, perçinler, çubuklar, paralar, madalyalar, dişliler üretilir.

Bir önceki yazımız olan 7. Sınıf Fen Bilimleri Atomla İlgili Gelişmeler (Atomun Tarihçesi) başlıklı yazımızda 7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Notları, 7. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı ve 7. Sınıf Maddenin Tanecikli Yapısı hakkında bilgiler verilmektedir.

kuvvetin cisimler üzerindeki etkileri 4 sınıf kuvvetin cisimler üzerindeki etkisi 4 sınıf 4 sınıf kuvvetin cisimler üzerindeki etkileri 4 sınıf kuvvetin etkileri konu anlatımı kuvvetin etkileri 4 sınıf 4 sınıf fen bilimleri kuvvetin etkileri konu anlatımı yön değiştirici etkisi yön değiştirici etkisi çabucak acı dönemi yön değiştirici etkisi fen bilimleri kaynak kitap ödevleri

4 sinif kuvvet konu anlatimi 4 sınıf fen kuvvet ve hareket konu anlatımı 4 sınıf kuvvetin etkileri 
4 sınıf kuvvet ve hareket konu anlatımı kuvvetin cisimler uzerindeki etkileri

4. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı 4. Sınıf Kuvvetin Cisimler Üzerindeki Etkileri 4. Sınıf Kuvvetin Etkileri Esnek Maddeler Fen Bilimleri Ders Notu Fen Bilimleri Konu Anlatımı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder