3. Sınıf Fen Bilimleri Dünya’nın Şekli Konu Anlatımı - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Aralık 27, 2016

3. Sınıf Fen Bilimleri Dünya’nın Şekli Konu Anlatımı

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
3. Sınıf Fen Bilimleri Dünya’nın Şekli Konu Anlatımı 
GEZEGENİMİZİ TANIYALIM DÜNYA’NIN ŞEKLİ
Eski çağlarda teknoloji bu kadar gelişmediği için insanlar Dünya’nın yuvarlak olduğunu bilmiyorlardı ve Dünya’nın şeklini merak ediyorlardı. Bu nedenle Dünya’nın şekli ile ilgili farklı görüşler ileri sürmüşlerdir. Bu görüşlerden bazıları Dünya’nın düz bir tepsi gibi olduğu, öküzün boynuzları üzerinde duran bir nesne olduğu gibi görüşlerdi. Eski çağlarda sayıları çok az olsa da Aristo, Pisagor, Biruni ve Macellan gibi bilim insanları Dünya’nın yuvarlak olduğunu, düz olmadığını savunmuşlardır. Fakat insanlar, eğer yuvarlaksa aşağı kısımda kalanlar neden düşmüyorlar gibi sözler söylemişlerdir. Ancak Bilim geliştikçe Dünya’nın yuvarlaklığı da daha güzel anlaşılır oldu. Bununla alakalı incelemeler yapan kişiler aşağıda verilmiştir.

Dünya'nın Şekli İle İlgili Görüş Ortaya Koyan Bilim İnsanları
Beyruni (El-Biruni) => Yerçekiminin varlığını ıspatlayan ve Dünya'nın küre şeklinde olduğunu ilk ortaya koyan Müslüman bilim adamıdır!
Ferdinand Magellan=> Dünya'nın çevresini dolaşarak Dünya'nın şekline dair yeni fikirler elde edilmesine olanak sağlayan araştırmacı kaşiftir!
Galileo Galilei=> Dünya'nın Güneş çevresinde döndüğünü söyleyen bilim adamıdır!
Johannes Kepler=> Dünya'nın ve diğer gezegenlerin eliptik bir yörüngede Güneş'in çevresinde dönmesiyle ilgili üç yasayı ortaya koyan bilim adamıdır!
Beyruni (El-Biruni) => Yerçekiminin varlığını ıspatlayan ve Dünya'nın küre şeklinde olduğunu ilk ortaya koyan Müslüman bilim adamıdır!
Ferdinand Magellan=> Dünya'nın çevresini dolaşarak Dünya'nın şekline dair yeni fikirler elde edilmesine olanak sağlayan araştırmacı kaşiftir!
Galileo Galilei=> Dünya'nın Güneş çevresinde döndüğünü söyleyen bilim adamıdır!
Johannes Kepler=>Dünya'nın ve diğer gezegenlerin eliptik bir yörüngede Güneş'in çevresinde dönmesiyle ilgili üç yasayı ortaya koyan bilim adamıdır!

Dünya’nın şekli ile ilgili görüş belirten bilim insanlarından bazıları ve görüşleri:
1. TALES MÖ. 636 – 546 yılları arasında yaşamıştır. Ege kıyısında bulunan Milet’te doğmuştur. Daha çok matematik alanında çalışma yapmıştır. Coğrafi görüş olarak dünyanın şekli hakkında bir teori ortaya atmıştır. Tales’e göre dünya okyanuslar üzerinde yüzen bir diske benzer ve de yuvarlaktır.

2. ARİSTO MÖ. 384 – 322 yılları arasında yaşamıştır. Dünyanın yuvarlak olduğu görüşünü rasyonel olarak ortaya koyan ilk bilim adamıdır. Bu yargıya ay tutulması sırasında dünyanın ay üzerine düşen gölgesinin dairesel olduğu varsayımından hareketle ancak yuvarlak bir cismin gölgesinin yuvarlak olabileceği varsayımından dünyanın biçiminin yuvarlak olduğu görüşünü ileri sürmüştür.

3. BİRUNİ 978 – 1048 yılları arasında yaşamıştır. Harezm’de doğduğu söylenmektedir. Dünyanın yuvarlak ve dönmekte olduğunu, yerçekimin varlığını Newton’dan asırlarca önce ortaya koydu. Biruni; Dünya dönüyorsa ağaçlar, taşlar vb. yerlerinden neden fırlamıyor? diye soranlara; “Bu dünyanın dönmesi olayını çürütmez. Çünkü herşey dünyanın merkezine düşüyor. Bu da gösterir ki, merkezde bir çekicilik vardır ve bu yerçekimi, yeryüzündeki nesnelerin dışarı fırlamasına mani olmaktadır” demektedir.

4. PİSAGOR MÖ 590 lı yıllarda Dünyanın güneş etrafında döndüğünü ve Dünya’nın yuvarlak olduğunu ileri süren ilk kişiydi.Ancak Pisagor’un bu dediğine bilimle uğraşan kişilerin dışında inanan olmamıştı.Pisagor’dan İki Yüzyıl Sonra Aristo, gözlemleri sonunda Dünya’nın yuvarlak olduğunu kanıtladı.

5. GALİLEİ 1564 – 1642 yılları arasında yaşamış İtalyan gökbilimcidir. Teleskobu kullanarak gezegen ve yıldızları inceleyen ilk bilim adamıdır. İncelemeleri sonucunda Ay’ın üzerindeki kraterleri, güneş lekelerini, gezegenlerin Güneş çevresinde hareket ettiğini ortaya koymuştur.
7′ nci yüzyılda yaşamış olan İtalyan matematikçi ve astronomu Galileo Galilei yerin döndüğünü keşfeden ilk insan değildi. Ondan daha evvel bu gerçeği fark edenler de olmuştu. Fakat bu fikri yaymak için Galileo çok uğraştı ama kilisenin gazabına uğradı.

6. KRİSTOF KOLOMB
Maceraperest bir denizci olan Kristof Kolomb Dünya’nın yuvarlak olduğunu kitaplardan okumuştu.1492 yılında 3 küçük gemi ile birlikte yola çıktı.Devamlı batıya doğru gitti.Hindistan’a ulaştığını zannetti ama gittiği yer Amerika kıtasıydı.Eğer dünya yuvarlaksa yönünü değiştirmeden başladığı yere tekrar geleceğini biliyordu.Ama bunu başaramadan öldü.Ancak gemilerinde bir tanesi yola devam etti.Böylece Dünya’da tam tur atılmış oldu.


7. FERDİNAND MAGELLAN 
Portekizli bir gemici olan Macellan hep batı’ya giderek Çin ve Hindistan’a ulaşabilceğine inanıryordu.Alman imparotu Şarlken’in desteğini alan Macellan,yolculuğuna İspanya’dan başladı.Amerika’nın en güneyinden dolaştı.Büyük Okyonus’u geçip Filipinlere ulaştı.Burada yaptığı bir savaşta.Yerine geçen Del Kano dünyanın çevresini dolaşarak İspanya’ya döndü.Böylece Dünya’nın yuvarlak olduğunu ispatlayan kişi oldu.Ayrıca okyanuslar hakkında geniş bilgiler edinilmesi sağlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder